6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın 11 inci maddesine göre işverenler; çalışma ortamı, kullanılan maddeler, iş ekipmanı ile çevre şartlarını dikkate alarak meydana gelebilecek acil durumları önceden değerlendirmek, çalışanları ve çalışma çevresini etkilemesi mümkün ve muhtemel acil durumları belirlemek ve bunların olumsuz etkilerini önleyici ve sınırlandırıcı tedbirleri almakla yükümlüdür.
İşyerlerinde, acil durumların olumsuz etkilerinden korunmak üzere gerekli ölçüm ve değerlendirmelerin yapılması ve acil durum planlarının hazırlanması zorunludur.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın 12 nci maddesine göre ise ciddi, yakın ve önlenemeyen tehlikenin meydana gelmesi durumunda işverenler; çalışanların işi bırakarak derhal çalışma yerlerinden ayrılıp güvenli bir yere gidebilmeleri için, önceden gerekli düzenlemeleri yapmak ve çalışanlara gerekli talimatları vermekle yükümlüdür. İşyerinde güvenli toplanma yeri belirlenmeli ve çalışanlar bu konuda bilgilendirilmelidir.
Bu konuda yapılacak çalışmalar, 18 Haziran 2013 tarih ve 28681 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uygun olarak yapılmalıdır.
Bu kapsamda işyerlerinde muhtemel acil durum senaryoları belirlenerek işyerinde acil durum ekiplerinde yer alan personel ve diğer tüm çalışanların katılımıyla senaryolu tatbikatlar gerçekleştirmekteyiz.
Tatbikat öncesinde Acil Durumlarda Davranış Biçimleri, İşyerinde Gerçekleşmesi Muhtemel Acil Durumlar, Acil Durum Ekiplerinin Görevleri, İşyeri Tahliye Planı konuları hakkında bilgilendirme eğitimi verilmektedir. Eğitim sonrasınra uygulamalı olarak Deprem, Tahliye ve Yangın tatbikatları uygulanmaktadır. Tatbikat senaryosu gereği işyerinde mahsur kalan personeller kurtarılarak Acil Durum Toplanma Bölgesine ulaştırılmaktadır.
Tatbikat sonunda tatbikatın tüm detaylarını ve görselleri içeren tatbikat raporu hazırlanarak teslim edilmektedir.